25 Şubat 2016 Perşembe

Beyoğlu'nun Hikayesi



Venedik'in soylu beylerinden Andrea Gritti İstanbul'a baylosluk görevi için geldiğinde burada bir Rum Ortadoks kadınına aşık olur ve onunla evlenir. Gritti'nin bu evlilikten çocukları da olur. Ancak Andrea Gritti'nin Venedik'te de bir eşi ve bu eşinden çocukları vardır. Dönemin papası Gritti'nin bu evliliğini onaylamaz ve Andrea Gritti İstanbul'daki görevinin bitmesi Venedik'e döner.
Andrea Gritti'nin gayri meşru çocukları için Venedik'te yaşam oldukça zordur. Zira gayri-resmi evliliğin Venedik'te bir geçerliliği yoktur. Bu nedenle Andrea Gritti'nin oğlu Alvise Gritti şansını İstanbul'da denemek üzere yola çıkar.
O sırada Osmanlı tahtında I. Süleyman (Kanuni Sultan Süleyman) bulunmaktadır. Sultan Süleyman'ın çok kıymetli vezir-i azâmı Pargalı İbrahim Paşa, Alvise Gritti ile yakın arkadaş olur. Bu arkadaşlığı oldukça iyi değerlendiren Alvise, öncelikle önemli bir tüccar, ardından da Osmanlı Devleti için çalışan önemli bir devlet adamına dönüşür.
Zamanla Müslümanlığı benimseyip Venedik'in de tepkisini üzerine çeken Alvise Gritti İstanbul'da Pera bölgesinde babasına ait olan bir konakta yaşamaktaydı. Gritti Pera'dan her geçtiğinde babasının Venedik'te doge olmasından dolayı kendine "Beyoğlu" geçiyor diye sesleniyorlardı. Bu nedenle zaman içinde Pera bölgesi Beyoğlu adını almıştır.
Osmanlılar Venedik yöneticilerine "bey" (İtalyancası Signore) diye hitap ediyorlardı. Andrea Gritti İstanbul'da baylos olarak görev yaptıktan sonra Venedik'e geri döndü. Venedik'e geri döndükten sonra Doge seçilen Andrea Gritti'nin Venedik'in en yüksek kademeli beyi seçilmesi muhtemelen oğlu Alvise Gritti'nin de İstanbul'da daha tanınır bir kişi olmasına neden oldu. Bu nedenle Alvise, Pera'dan her geçtiğinde "Beyoğlu geçiyor" diye arkasından seslenilen biri haline geldi.
Bugün İstanbul'da Pera bölgesi "Beyoğlu"dur ve bu Beyoğlu da Alvise Gritti'den başkası değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İtalya'da Yaşamak

Yurtdışı deneyimleri İtalya’nın birçok şehrinde sıklıkla misafirlerimi gezdiriyorum. Büyük bir hevesle geliyorlar ve İtalya’da bulunma...